Det finns tillfällen i livet då vi står inför en möjlighet som vi känner är allt för bra för att vi ska kunna låta den glida oss ur händerna. Det kan till exempel vara att vi vill göra en resa och upptäcker att nu är det rea på resor. Eller så kan det vara så att det är kampanj på hemelektronik på precis en sådan produkt som vi är intresserade av just nu.

 

Denna typ av tillfällen är sådana då det är bra för dig att ta ett lån precis när du behöver det. Denna typ av lån kallas ofta för privatlån, mer om det nedan, och de är konstruerade just för den typ av tillfällen då vi behöver låna till något exakt vid en viss tidpunkt.

Låna pengar till privat konsumtion

Ett privatlån är, som det nästan låter på namnet, en typ av lån för dig som behöver låna pengar till privat konsumtion. Vilken typ av privat konsumtion som du kan låna till är helt och hållet upp till dig själv och du behöver inte motivera ditt lån för din långivare.

 

Några exempel på vad du kan låna till är:

  • Resor med familjen eller enskilt, oavsett vart resan går
  • Utbildning, vidareutbildning eller kortare kurser spelar ingen roll
  • Mode av alla sorter
  • Hemelektronik
  • Köp av bil, ny eller begagnad
  • Kontantinsats för en lägenhet
  • Skönhetsoperationer
  • Olycksfall, du kanske behöver köpa en resa för att få hem en sjuk släkting till Sverige
  • Begravning
  • För att täcka upp brist på pengar i slutet av månaden

Vad är ett privatlån

Ett privatlån är ett lån som du kan använda till privat konsumtion. När du tar ett privatlån behöver du inte motivera till vad du avser använda pengarna.

 

Privatlån skiljer sig väsentligt från till exempel bostadslån. Vid ett bostadslån så utgör bostaden säkerhet för lånet man tar. Detta betyder att om man inte kan betala avgifter, räntor och amorteringar på lånet så kommer långivaren att ta bostaden i besittning.

 

Vid ett privatlån är det istället en persons inkomst som ligger till grund för hur mycket man kan låna. Det som krävs för att ta ett privatlån är alltså en regelbunden inkomst. Det kan vara lön, pension eller sjukpenning.

Typiska villkor för lån

Det finns ett antal typiska villkor för att få ta ett privatlån. Som vi nämnt ovan måste du ha en fast inkomst för att få ett privatlån. När du ansöker om lånet måste du uppge vilket belopp du vill låna och över hur lång tid du vill låna. Därefter gör långivaren en kreditupplysning på dig. Har du en fast inkomst samt inte för stora befintliga lån kommer du att få lånet beviljat. Pengarna betalas då ofta ut till dig inom bara ett par minuter.

 

Övriga villkor för ett privatlån handlar om avgifter, nominell ränta och amorteringar. Avgifterna och den nominella räntan kallas tillsammans för effektiv ränta. Det är detta belopp plus amorteringen du skall betala varje månad.